Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
56ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Αθήνας :) Ώρα για Σχολείο!!! 56th Junior High School of Athens :) Time 2 go 2 School!!! 56ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Αθήνας :) Ώρα για Σχολείο!!!

. 56ο Γυμνάσιο

Αμπελόκηποι Αθήνας

Εορτολόγιο

 

Βράβευση μελών συντακτικής και φωτογραφικής ομάδας του εργαστηρίου Πληροφορικής στο πλαίσιο του διαγωνισμού ¨Μνημεία σε κίνδυνο¨

____________________

Αμπελόκηποι Αθήνας και Κινηματογράφος/ Ντοκιμαντέρ:

 Ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ:

(Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς των μαθητών μας που μας βοήθησαν στην προσπάθεια αυτή.
Ανάλογα με τον βαθμό καταλληλότητας της ταινίας (https://el.wikipedia.org/wiki/Χαρακτηρισμός_καταλληλότητας_ταινιών) το «κόψικο» των αποσπασμάτων από τις ταινίες έγινε από μαθητές ή εκπαιδευτικούς. Οι εργασίες είναι καθαρά εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα -στο πλαίσιο των δράσεων των μαθητών μας. Δεν έχουν, σε καμιά περίπτωση, χαρακτήρα εμπορικό. Ως πηγές χρησιμοποιήθηκαν οι αναφερόμενες στις εργασίες ενώ τα δικαιώματα των ταινιών ανήκουν στις εταιρείες που τις χρηματοδότησαν.)

Ντοκιμαντέρ:

Λεωφόρος Αλεξάνδρας. Ένα γήπεδο θυμάται. Α΄ μέρος (2011), Λεωφόρος Αλεξάνδρας. Ένα γήπεδο θυμάται. Β΄ μέρος (2011), Τόποι της Μνήμης. Η ιστορία ενός κτηρίου. Ντοκιμαντέρ του 56ου Γυμνασίου Αθήνας (2014).

Ταινίες:

Το παραστράτημα μιας αθώας (1959), Φτώχεια και αριστοκρατία (1959), Ίλιγγος (1963), Συντρίμμια μιας ζωής (1963), Χωρίς ταυτότητα (1963), Το μυστικό μιας μητέρας (1966), Το συρτάκι της αμαρτίας (1966), Το χρήμα ήταν βρώμικο (1967), Ένας κλέφτης με φιλότιμο (1968), Η άγνωστη της νύχτας (1970), Να' τανε το 13 να' πεφτε σε μας (1970), Είσαι στην ΕΟΚ, μάθε για την ΕΟΚ (1981), Το στίγμα (1982), Χώρα προέλευσης (2010), Χωρίς σύνορα (Without borders) (2012), Miss Violence (2013), Ο εχθρός μου  (2016), What happens to the Dream when the Dreamer dies? Ταινία του 56ου Γυμνασίου Αθήνας [ιδιωτικό] (2016).

Ταινίες μικρού μήκους:

Here comes everybody. Ταινία μικρού μήκους του 56ου Γυμνασίου Αθήνας  [ιδιωτικό] (2013), Anti Bullying, Ταινία μικρού μήκους του 56ου Γυμνασίου Αθήνας (2016).

Το Γ' τεύχος με ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ που έχουν άμεση ή/και έμμεση σχέση με την περιοχή μας βρίσκεται εδώ. Τα σχετικά βίντεο από τις ταινίες μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα εδώ    [Τεύχος Γ' (Ντοκιμαντέρ (3), ταινίες μικρού μήκους (2) και ταινίες μεγάλου μήκους (18) - έκδοση 3.0]. 

Το Β' τεύχος με ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ που έχουν άμεση ή/και έμμεση σχέση με την περιοχή μας βρίσκεται εδώ. Τα σχετικά βίντεο από τις ταινίες μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα εδώ

Το Α' τεύχος με ταινίες που έχουν άμεση ή/και έμμεση σχέση με την περιοχή μας βρίσκεται εδώ. Τα σχετικά βίντεο από τις ταινίες μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα εδώ.Το Α' τεύχος με ταινίες που έχουν άμεση ή/και έμμεση σχέση με την περιοχή μας βρίσκεται εδώ. Τα σχετικά βίντεο από τις ταινίες μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα εδώ.

 ____________________

27-04-1941. Παράδοση Αθήνας-Πειραιά στους Γερμανούς.

Εφημερίδες Απριλίου 1941 με αναφορά στην παράδοση Αθήνας – Πειραιά στους Γερμανούς. Τεκμηρίωση ονομασίας "ΠΑΡΘΕΝΩΝ".

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ψηφίζει στο σχολικό συγκρότημα της οδού Αχαΐας στο διάστημα 1997-1993

Αμπελόκηποι Αθήνας και Κινηματογράφος: Ο κινηματογράφος "ΑΣΤΡΟΝ" μέσα από βιντεοκλιπ

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Αμπελόκηπων Αθήνας (2008)

Ψηφιακή αφήγηση μέσω φωτογραφιών που μας έδωσε η οικογένεια Γλεντζάκη (2018)

Ψηφιακή αφήγηση μέσω φωτογραφιών που μας έδωσαν οι κύριοι Μάριος και Στέλιος Ρετσίλας (2018) 

Συνέντευξη με την κυρία Σοφία, κάτοικο για πολλά χρόνια στην περιοχή των Αμπελοκήπων Αθήνας (2018)

 ____________________

Αμπελόκηποι Αθήνας και Λογοτεχνία/ κείμενα:

Η πόλη, οι άνθρωποι, τα γεγονόταΑπό το βιβλίο/ λεύκωμα της Περιφέρειας Αττικής που χρησιμοποίησε το φωτογραφικό υλικό του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (2014)

Φυλακές Αβέρωφ (ανδρικές και γυναικείες). Ψηφιακή αφήγηση 1949-1951 από φωτογραφίες της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού.

Κεντρικαί Γυναικείαι Φυλακαί ΑΒΕΡΩΦ. Σελίδες από το βιβλίο της Ολυμπία Βασιλικής Γ. Παπαδούκα (το οποίο έχει εξαντληθεί και δεν "κυκλοφορεί')

Μαρτυρίες από τις Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ. Από την Επιστημονική Περιοδική Έκδοση για Θέματα Υγείας και Κοινωνικού Αποκλεισμού.  Οκτώβριος 2008, Τεύχος 9ο. Κοινωνική και Ψυχική Υγεία: Άνθρωποι και φυλακές (2008)

Η απόδραση της Κ. Εμμανουηλίδου από τις φυλακές Αβέρωφ. Από το βιβλίο του Γκιώνη Δημήτρη: «Οι μεγάλες αποδράσεις» (2017)

Η απόδραση της Κ. Εμμανουηλίδου από τις φυλακές Αβέρωφ+. Συνοπτικό βιογραφικό της. Από το βιβλίο του Γκιώνη Δημήτρη, εφημερίδες της εποχής και το διαδίκτυο.

Συνέντευξη της Μαντώ Νταλιάνη-Καραμπατζάκη τον Ιούνιο του 1996 (βίντεο  αρχικά αναρτημένο από τον Hercules Dalianis) 

Φυλακές Αβέρωφ (ανδρικές και γυναικείες). Ψηφιακή αφήγηση μέσω φωτογραφιών από βιβλιογραφία και δικτυογραφία (με βάση προηγούμενες αναφορές/ εργασίες).

ΥΓ. Σχετικά με τα Δεκεμβριανά 1944, επειδή υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες στις πηγές τις οποίες συλλέξαμε, αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε αυτούσια τα αποσπάσματα των βιβλιογραφικών αναφορών που βρήκαμε (και αναφέρονται άμεσα ή και έμμεσα στην ευρύτερη περιοχή των Αμπελόκηπων Αθήνας) αφήνοντας τους αναγνώστες να διαμορφώσουν τη δική τους γνώμη. Για πληρέστερη ενημέρωσή τους θα μπορούσαν να προμηθευθούν και να διαβάσουν ολόκληρα τα κείμενα των πηγών.

Δεκεμβριανά 1944 στους ΑμπελόκηπουςΑπό το βιβλίο του Δασκαλάκη Απόστολου: «Ιστορία της Ελληνικής Χωροφυλακής χρονικής περιόδου 1936-1950: Εισαγωγή 1833-1936, Ελληνοϊταλικός πόλεμος, Κατοχή, Δεκεμβριανά, Συμμοριτοπόλεμος» [Μέρος 7ο. Τα Δεκεμβριανά. Η ηρωική υπεράσπισις] (1973)

Δωσίλογοι – Δεκεμβριανά 1944. Από τα τεύχη HOTHISTORYDOC 01-10 -  Αντίσταση, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος (2016)

Δεκεμβριανά 1944. Πόλεμος και Ιστορία. Ελληνική Χωροφυλακή. Η ιστορία και οι αγώνες της (2016).

____________________

 Ειδήσεις σχετικά με την περιοχή:

-Φωτιά στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

____________________

Καταφύγια:

-Καταργήθηκε η υποχρέωση κατασκευής καταφυγίων με το ΦΕΚ 96Α  του 1957.

-Η συγκεκριμένη πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου 43/10 Ιανουαρίου 1957 "Περί αντιμετωπίσεως του τρόπου κατασκευής των καταφυγίων παθητικής αεραμύνης" υπογράφθηκε στις 25 Μαΐου του 1957

 ____________________

Συντακτική και Φωτογραφική ομάδα Εργαστηρίου Πληροφορικής
Μέλη και Συνεργάτες:
          Αγγελική, Αθανασία, Αθηνά, Αλεξία Γκρέις, Ανθή, Βικτόρια, Βύρων, Γεωργία, Δανάη, Ελεάνα, Ελένη, Ελπίδα, Εύα, Ιωάννα, Ιωάννης, Κέιντα, Κέισι, Κλαούντια, Κωνσταντίνος, Μαίρη, Μάρθα, Μαχάσεν, Νεφέλη, Ορέστης, Παναγιώτης, Παολάκι, Πολυξένη, Ραφαέλλα, Ρόουζ, Σοφία, Σταυρούλα, Στρατής, Σωτήρης, Φιόρα. 
Διευκολυντές/ Συντονιστές:
             Σοφία Μαναγλιώτου και Τάσος Kαραμπίνης.

Αριθμός επισκεπτών

4698
TodayToday2
All_DaysAll_Days4698

Copyright © 2024 56ο Γυμνάσιο Αθήνας (Αμπελόκηποι) Rights Reserved.