Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
56ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Αθήνας :) Ώρα για Σχολείο!!! 56th Junior High School of Athens :) Time 2 go 2 School!!! 56ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Αθήνας :) Ώρα για Σχολείο!!!

. 56ο Γυμνάσιο

Αμπελόκηποι Αθήνας

Εορτολόγιο

Συντακτική και Φωτογραφική ομάδα Εργαστηρίου Πληροφορικής 2021-2022 

 

-Δράση: Συντήρηση Αρχειακού Υλικού (σε συνεργασία με τη MOnuMENTA)

-Δράση: Αρχείο Εργοληπτικής (σε συνεργασία με τη MOnuMENTA)

 ____________________

 Αμπελόκηποι και Ιστορία/ τύπος/ κείμενα/ ψηφίσματα:

-Αμπελόκηποι Αθήνας. Βίλα Μαργαρίτα

-Αμπελόκηποι Αθήνας και Νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής (Η εργασία σταμάτησε το 2020 λόγω της πανδημίας. Η ομάδα μαθητών που είχε ασχοληθεί είναι τώρα στο Λύκειο. Αποφασίσαμε να αναρτήσουμε ό,τι είχαμε συλλέξει, για να μην "χαθεί" το υλικό και να το συνεχίσουμε, ίσως, κάποια άλλη χρονιά)

-Ψηφιοποίηση αρχειακού υλικου 19ου Δημοτικού Σχολείου (Βιβλίο πρακτικών -κατανομές τάξεων των σχολικών ετών: 1973-74 και 1974-75)

____________________

Ομάδες της περιοχής των Αμπελοκήπων Αθήνας:

- Ομάδες μετά τη δεκ '70: τεύχος Α', τεύχος Β'τεύχος Γ'  (ομάδες/ σύλλογοι/ γυμναστήρια/ σχολές που αθλούνται οι μαθητές μας). Εργασία των μελών της ομάδας. Ολοκλήρωση 2021.

 

Παλαιότερες εργασίες:

-Αμπελόκηποι Αθήνας και ομάδες της ευρύτερης περιοχής κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου (και πιο συγκεκριμένα μεταξύ: 1929-1935). Τεύχη: Α', Β' και Γ' (με σχόλια βασισμένα στα αποκόμματα εφημερίδων που αναφέρονται στα τεύχη Α' και Β')

-Αμπελόκηποι Αθήνας και ομάδες της ευρύτερης περιοχής μετά το 1943 (και πιο συγκεκριμένα μεταξύ: 1944-1954). Τεύχη: Α' και  Β' (με σχόλια βασισμένα στα αποκόμματα εφημερίδων που αναφέρονται στα τεύχη Α' και Β')

-Φύλλο εργασίας με τις ομάδες που εντοπίσαμε μέσα από αναζητήσεις σε ψηφιακές εφημερίδες, στο διαδίκτυο, σε βιβλία για την περιοχή των Αμπελοκήπων Αθήνας του κ. Νίκου Παραδείση, στη διπλωματική εργασία του κ. Ανδρέα Μπαλτά καθώς και σε συνεντεύξεις και προφορικές μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής. εδώ.

- Πέρα Κλουμπ (συνέντευξη Μάκη Καλογεράτου και βίντεο της ομάδας μας για την Πέρα Κλουμπ)

- Θρίαμβος Αμπελοκήπων

- Λευκός Αστήρ

- Παναθηναϊκός:

     --Ξιφασκία (Συνοπτική παρουσίαση του τμήματος ξιφασκίας του Παναθηναϊκού Α.Ο. από την ομάδα μας, Ψηφιακή αφήγηση. Δημήτρης Χατζησαράντος, Αθλητές: Δέσποινα Γεωργιάδου (σπάθη -κείμενο συνέντευξηςβίντεο συνέντευξηςπροπονήσεις&αγώνες), Μαρινέλα Πεδιαδιτάκη (ξίφος ασκήσεως -κείμενο συνέντευξης), Προπονητές: Σαΐνης Χρήστος (σπάθη -κείμενο συνέντευξηςβίντεο συνέντευξης)),

     --Ποδόσφαιρο Σάλας (Συνοπτική παρουσίαση του τμήματος φούτσαλ του Παναθηναϊκού Α.Ο. από την ομάδα μας, Τριανταφυλλιά Κολώτση (Τεχνική Διευθύντρια και Υπεύθυνη τμήματος  Ακαδημιών Φούτσαλ  του Παναθηναϊκού), Θεόδωρος Ντάρλας (Εκπρόσωπος τμήματος της ομάδας Φούτσαλ του Παναθηναϊκού), Μάρκο Μίτσιτς (Γυμναστής τμήματος Φούτσαλ του Παναθηναϊκού και Υπεύθυνος  πράσινης ανάπτυξης του τμήματος), Άρης Ζάχος (Προπονητής Κ-14 της ομάδας Φούτσαλ του Παναθηναϊκού), Παρουσίαση φούτσαλ από την ακαδημία του Παναθηναϊκού σε μέλη της Συντακτικής και Φωτογραφικής Ομάδας του Εργαστηρίου Πληροφορικής του 56ου Γυμνασίου Αθήνας (βίντεοφωτογραφίες), Βιωματική δράση στο Ζάππειο με τις ακαδημίες του ποδοσφαίρου σάλας της ομάδας του Παναθηναϊκού καθώς και συνέντευξη με τον ταλαντούχο αθλητή της ομάδας, μέλος της εθνικής Ελλάδος, κύριο Κωνσταντίνο Στυλιανόπουλο)

 

 ____________________

Αμπελόκηποι και Συνεντεύξεις:

-Βαγγέλης Τσατούρας (κείμενο)

-Έφη Μπάρτζου Κοντοπούλου και Καίτη Καλαϊτζίδου Κοντοπούλου (κείμενο)

-Δημήτρης Ευταξιόπουλος (επίσκεψη και ξενάγηση στο σπίτι τουσυνέντευξη και πρόταση για τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας)

-Φαίδων Παπαθεοδώρου (συνέντευξη και πρόταση του συλλόγου για τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας)

-Παναγιώτα Αγιάνογλου (συνέντευξη, ψηφιακή αφήγηση Παναγιώτη Αγιάνογλου, βίντεο πριν την κατεδάφιση του σπιτιού, βίντεο της κατεδάφισης του κτηρίου)

____________________

Ψηφιοποιήσεις:

--Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Νεότητος, Μάιος 1963

____________________

Αμπελόκηποι Αθήνας και Κινηματογράφος/ Ντοκιμαντέρ...:

 Ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ:

(Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς των μαθητών μας που μας βοήθησαν στην προσπάθεια αυτή.
Ανάλογα με τον βαθμό καταλληλότητας της ταινίας (https://el.wikipedia.org/wiki/Χαρακτηρισμός_καταλληλότητας_ταινιών) το «κόψικο» των αποσπασμάτων από τις ταινίες έγινε από μαθητές ή εκπαιδευτικούς. Οι εργασίες είναι καθαρά εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα -στο πλαίσιο των δράσεων των μαθητών μας. Δεν έχουν, σε καμιά περίπτωση, χαρακτήρα εμπορικό. Ως πηγές χρησιμοποιήθηκαν οι αναφερόμενες στις εργασίες ενώ τα δικαιώματα των ταινιών ανήκουν στις εταιρείες που τις χρηματοδότησαν.)

  -Ταινίες:

--  Λολίτες της Αθήνας (1965), Αλτ! και σ' έφαγα (1969), Ένας άφραγκος Ωνάσης (1969), Ο Παπασούζας Φαντομάς (1983), Κλαδική εραστών (1986), Κλεφτρόνι και Τζέντλεμαν (1987), Η Μάγια (1989), Μπέκετ (2021).  

-Ντοκιμαντέρ:

--Greece slums (1948)

- Αρχεία:

-- Food For Athens (1945), Demonstration in street Jails (1946), Λυκαβηττός- Θεοδωράκης-Φαραντούρη (1966), Λυκαβηττός και ... Θεοδωράκης -α (1967), Λυκαβηττός και ... Θεοδωράκης -β (1967), Φτιάχνοντας την ταινία "Le Casse" (1971),  Λυκαβηττός (2008).

- Ενημερωτικές εκπομπές:

-- Γειτονιές στο πιάτο "Αμπελόκηποι" (επ. 39, 2021).

- Ερασιτεχνικά φιλμ:

-- Η Αθήνα χιονισμένη (1964), Αθήνα 1968 - Ανάβαση στον Λυκαβηττό (1968),  Αθήνα 1969 - Το τέλος της παρέλασης της 25ης Μαρτίου  (1969), Η Αθήνα στα χιόνια (1982)

  -Βίντεο κλιπ:

--Ποτέ δεν με κατάλαβες (Γερολυμάτος, 1993) 

____________________

Το Ζ' τεύχος με ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ, βίντεο κλιπ, ερασιτεχνικά φιλμ που έχουν άμεση ή/και έμμεση σχέση με την περιοχή μας βρίσκεται εδώ. Τα σχετικά βίντεο από τις ταινίες μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα εδώ  [Τεύχος Ζ': αρχειακό υλικό (7), βίντεο κλιπ (1),  ενημερωτικές εκπομπές (1), ερασιτεχνικά φιλμ (4), ντοκιμαντέρ (1) και ταινίες μεγάλου μήκους (8) - έκδοση 7.0].

Τεύχη  ΣΤ1', με αρχεία (36), βίντεο κλιπ (1), ενημερωτικές εκπομπές (5), ντοκιμαντέρ (8),  και ΣΤ2', με ερασιτεχνικά φιλμ (7), ταινίες μεγάλου μήκους (35) και τηλεοπτικές σειρές (5),  που έχουν άμεση ή/και έμμεση σχέση με την περιοχή μας. Τα σχετικά βίντεο από τις ταινίες μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα εδώ.

Το E' τεύχος με ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ, βίντεο κλιπ, ερασιτεχνικά φιλμ που έχουν άμεση ή/και έμμεση σχέση με την περιοχή μας βρίσκεται εδώ. Τα σχετικά βίντεο από τις ταινίες μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα εδώ  [Τεύχος Ε': ντοκιμαντέρ (1), ταινίες μεγάλου μήκους (47), τηλεοπτικές σειρές (2), βίντεο κλιπ (1) και ερασιτεχνικά φιλμ (4) - έκδοση 5.0].

Το Δ' τεύχος με ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ που έχουν άμεση ή/και έμμεση σχέση με την περιοχή μας βρίσκεται εδώ. Τα σχετικά βίντεο από τις ταινίες μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα εδώ  [Τεύχος Δ': ντοκιμαντέρ (3), ταινίες μικρού μήκους (2) και ταινίες μεγάλου μήκους (18) - έκδοση 4.0].

Το Γ' τεύχος με ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ που έχουν άμεση ή/και έμμεση σχέση με την περιοχή μας βρίσκεται εδώ. Τα σχετικά βίντεο από τις ταινίες μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα εδώ  [Τεύχος Γ': ντοκιμαντέρ (3), ταινίες μικρού μήκους (2) και ταινίες μεγάλου μήκους (18) - έκδοση 3.0].

Το Β' τεύχος με ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ που έχουν άμεση ή/και έμμεση σχέση με την περιοχή μας βρίσκεται εδώ. Τα σχετικά βίντεο από τις ταινίες μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα εδώ.  [Τεύχος Β': ντοκιμαντέρ (10), ταινίες μικρού μήκους (1), ταινίες μεγάλου μήκους (41) και τηλεοπτικές σειρές (2), - έκδοση 4.9].

Το Α' τεύχος με ταινίες που έχουν άμεση ή/και έμμεση σχέση με την περιοχή μας βρίσκεται εδώ. Τα σχετικά βίντεο από τις ταινίες μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα εδώ.Το Α' τεύχος με ταινίες που έχουν άμεση ή/και έμμεση σχέση με την περιοχή μας βρίσκεται εδώ. Τα σχετικά βίντεο από τις ταινίες μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα εδώ[Τεύχος Α': ταινίες μεγάλου μήκους (81) - έκδοση 5.0]. 

 ____________________

 - Βιβλία

--MONUMENTA: Ανιχνεύοντας την αρχιτεκτονική της Αθήνας (σελίδες)

____________________

* Για τους μαθητές του 56ου Γυμνασίου Αθήνας. Μπορείτε να το ζητήσετε και από τη βιβλιοθήκη του εργαστηρίου Πληροφορικής.

____________________

 

 Συντακτική και Φωτογραφική ομάδα Εργαστηρίου Πληροφορικής

-Μέλη και Συνεργάτες:

     Άγγελος, Αλεξάνδρα, Αλέξης, Ελισόνα, Θεοδώρα, Κλαούντια, Κωνσταντίνος, Μαίρη, Μανάτ, Μαρία, Μάρσι, Ναταλία, Νεφέλη, Νικόλας, Νουρ, Οκταβιάν, Παναγιώτης, Σοφία, Σταύρος, Σωκράτης, Χρήστος, Χριστίνα.

-Διευκολυντές/ Συντονιστές:

             Σοφία Μαναγλιώτου, Φωτεινή Κοντονίκα και Τάσος Kαραμπίνης.

Αριθμός επισκεπτών

4682
TodayToday1
All_DaysAll_Days4682

Copyright © 2024 56ο Γυμνάσιο Αθήνας (Αμπελόκηποι) Rights Reserved.