Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
56ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Αθήνας :) Ώρα για Σχολείο!!! 56th Junior High School of Athens :) Time 2 go 2 School!!! 56ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Αθήνας :) Ώρα για Σχολείο!!!

. 56ο Γυμνάσιο

Αμπελόκηποι Αθήνας

Εορτολόγιο

Συντακτική και Φωτογραφική ομάδα Εργαστηρίου Πληροφορικής 2022-2023 

 

 ____________________

 

Εργασίες για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. 

 

Συμμετοχή μελών** της ομάδας μας στον διαγωνισμό του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου

 Αμπελοκήπων για τα 100 χρόνια Μικρασιατικής καταστροφής:

Αλεξάνδρα-Αγγελίνα, Αλεξάνδρα-Σάντρα, Βαλεντίνα, Δέσποινα, Ελισόνα, Έλλη, Θεοδώρα, Κάρλεν, Κατερίνα, Κλαούντια, Μάρα, Πολυξένη, Σόνια, Σοφία,

Άγγελος, Βαγγέλης, Κώστας, Μάριος.

** Η Ελισόνα και ο Μάριος είναι φέτος στο 16ο ΓΕΛ Αθηνών ενώ οι μαθήτριες Θεοδώρα, Κατερίνα, Κλαούντια και Σοφία στο 56ο ΓΕΛ Αθηνών.

 

 

Εργασίες για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τα 100 χρόνια Μικρασιατικής καταστροφής:

--00. Ζωγραφική εικόνων - φωτογραφιών (Κάρλεν, Σόνια / Κατερίνα) [έργα Κάρλεν και Σόνιας, έργο Κατερίνας],

--01. Παρουσίαση συνεντεύξεων κατοίκων των συνοικισμών της περιοχής μας (Σοφία, Πολυξένη) [βίντεο, βίντεο(με μουσική)κείμενο],

--02. Συνεντεύξεις κατοίκων (Βαλεντίνα, Ελισόνα, Κλαούντια) [βίντεο - συνεντεύξεις με τις κυρίες: Αγιάνογλου Γιώτα, Δέσποινα Τριανταφύλλου και τους κυρίους: Διακονίδη Μιχάλη, Ευταξιόπουλο Δημήτρη, Κουκουμπέτσο Θέμη, Μανταίο Κώστα, Μαρκόπουλο Πέτρο, Χρυσοβέργη Γιάννη],

--03. Συνοικισμοί Αμπελοκήπων (Άγγελος, Κώστας) [βίντεο, κείμενο],

--04. Συνοικισμός Κουντουριώτη (Σοφία) [βίντεο,  βίντεο(με μουσική)κείμενο],

--05. Προσφυγικά Σωματεία και ιδιαίτερα στους Αμπελόκηπους (Βαγγέλης) [βίντεο, κείμενο, συνέντευξη με τον κ. Ανδρέα Μπαλτά ],

--06. Το βασίλειο του Πόντου (Θεοδώρα) [κείμενο],

--07. "Ποδηλάτης με βατραχοπέλιδα" του Πέτρου Μανταίου (παρουσίαση βιβλίου) (Αλεξάνδρα-Αγγελίνα, Μαρία, Σάντρα-Αλεξάντρα) [βίντεο, κείμενο],

--08. "Η μάστιγα της Ασίας 1922- Η Μικρασιατική καταστροφή" του Τζορτζ Χόρτον (παρουσίαση βιβλίου) (Μάριος)  [κείμενο-παρουσίαση, βίντεο],

--09. Προσφυγικές πολυκατοικίες Λεωφόρου Αλεξάνδρας (Σοφία) [βίντεο,  βίντεο(με μουσική)κείμενο],

--10. Παρουσίαση συνέντευξης του στρατιώτη Μπώκου που έλαβε μέρος στον Μικρασιατικό πόλεμο (Μάριος) [βίντεο],

--11. Συνεντεύξεις κατοίκων (Δέσποινα, Έλλη, Μάρα) [βίντεο - συνεντεύξεις με τον κύριο: Αρώνη Χρήστο],

 

 Άλλες εργασίες σχετικές με τα 100 χρόνια Μικρασιατικής καταστροφής

--"Οι νεκροί περιμένουν" της Διδώ Σωτηρίου (αποσπάσματα από το κείμενο),

--Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του '22  (αποσπάσματα από το κείμενο),

--Η εγκατάσταση και η ζωή των προσφύγων στην Αττική, μέσα από τη ματιά του Nicolas Hubesch 

--Τεκμήρια από έρευνα των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) που έχουν σχέση με την ευρύτερη περιοχή των Αμπελοκήπων Αθήνας

--Η οικονομική υποστήριξη των Ελλήνων της Αμερικής και οι πρώτοι προσφυγικοί συνοικισμοί (ημιτελές- θέματα προς διευκρίνιση)

 

 

Βιβλία που χρησιμοποιήθηκαν, διατέθηκαν σε μαθητές (εκτός από τις παλιές εργασίες των ομάδων μας και τις φετινές μας συνεντεύξεις - εργασίες):

Αξέχαστοι τόποι (συνοπτικά), Από τη μεγάλη ιδέα στη Μικρασιατική καταστροφή από τα Ιστορικά θέματα (περιοδικό*), Εδεσματολόγιον Σμύρνης (σελίδες*), Έξοδος (2 από τους 5 τόμους -εξώφυλλα, Δυτικός Πόντος*), Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του '22 (βιβλίο*, ενημέρωση), Η Μικρασιατική καταστροφή από τα Ιστορικά της Ελευθεροτυπίας (περιοδικό*),  Η Σμύρνη των Σμυρνιών* και Σμύρνη αγαπημένη* του Γιώργου Κατραμόπουλου, Μικρασιάτες (βιβλίο*,ενημέρωση), Η σφαγή των Ποντίων από Ελλήνων Ιστορικά (περιοδικό*), Οι νεκροί περιμένουν (βιβλίο*, αποσπάσματα*), Οι στάχτες της Σμύρνης του Richard Reinhardt (βιβλίο*), Όταν οι άγγελοι πέθαιναν στη Σμύρνη του Γιάννη Καψή (βιβλίο*), Το χωριό μου ο Κουκλουτζάς (συνοπτικά), Χερσέ, βασιλόπιτες και άλλα (βιβλίο*,ενημέρωση). 

 

 ____________________

Μαθήματα Φωτογραφίας.

-Οκτώβριος - Δεκέμβριος (γνωριμία ομάδας, αρχικά μαθήματα, πρώτες φωτογραφήσεις)

-Υλικό μαθήματος 15-12-2022 για συζήτηση

 

 

____________________

Αμπελόκηποι και Συνεντεύξεις:

-Κυριακή Παπαηλιάδη-Διαμαντοπούλου (Κείμενο συνέντευξης)

-Χρήστος Αρώνης (κείμενο συνέντευξης

____________________

Ψηφιοποιήσεις:

 

--Ανδρέας Μπαλτάς: "Προσφυγικά αθλητικά σωματεία στον Μεσοπόλεμο 1922-1940": σελίδες*

--Ανδρέας Οικονόμου: "Γκολ στα χαρακώματα" (ερασιτεχνικό βίντεο από την παρουσίαση, σελίδες*),  "Λεωφόρος" (ερασιτεχνικό βίντεο και κείμενο από την παρουσίαση, σελίδες*),

--Κολλέγιο Αθηνών: "Thesaurus ‘65"

--Πρόταση της ένωσης Σμυρναίων για τις προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας το 2010 (μας την έστειλε ο κύριος Θέμης Κουκουμπέτσος για ενημέρωση)

____________________

Αμπελόκηποι και Ιστορία/ τύπος/ κείμενα/ ψηφίσματα+:

--Περιοχή "Αμπελόκηποι". Παρουσίαση αρχειακού υλικού από τα ΓΑΚ στο Μέγαρο Μουσικής για την περιοχή των Αμπελοκήπων Αθήνας (25/20/2022) [ερασιτεχνικό και χωρίς τρίποδα βίντεο] καθώς και η σχετική τους παρουσίαση την ημέρα της εκδήλωσης [ευχαριστούμε πολύ το Τμήμα Επεξεργασίας Αρχείων, Ευρετηρίασης, Εθνικού Ευρετηρίου Αρχείων και Ειδικών Ιστορικών Αρχείων για την αποστολή της παρουσίασής τους για τις εργασίες μας]

____________________

Αμπελόκηποι Αθήνας και Κινηματογράφος/ Ντοκιμαντέρ...:

 Ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ:

(Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς των μαθητών μας που μας βοήθησαν στην προσπάθεια αυτή.
Ανάλογα με τον βαθμό καταλληλότητας της ταινίας (https://el.wikipedia.org/wiki/Χαρακτηρισμός_καταλληλότητας_ταινιών) το «κόψικο» των αποσπασμάτων από τις ταινίες έγινε από μαθητές ή εκπαιδευτικούς. Οι εργασίες είναι καθαρά εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα -στο πλαίσιο των δράσεων των μαθητών μας. Δεν έχουν, σε καμιά περίπτωση, χαρακτήρα εμπορικό. Ως πηγές χρησιμοποιήθηκαν οι αναφερόμενες στις εργασίες ενώ τα δικαιώματα των ταινιών ανήκουν στις εταιρείες που τις χρηματοδότησαν.)

  -Ταινίες:

--Ραντεβού στην Κέρκυρα (1959), Ο λαγοπόδαρος (1964), Πράκτορες 005 εναντίον χρυσοπόδαρου (1965), Πληγωμένα νιάτα (1969), Το λεβεντόπαιδο (1969), Δύο τρελλοί και ένας ατσίδας (1970), Ο βάλτος (1973), Ο Παρθενοκυνηγός (1980), Τα ναρκωτικά (1985)

-Ντοκιμαντέρ:

--Παρασκήνιο: Νοσοκομείο "Η Σωτηρία" (2006)

- Αρχεία:

-- 

- Ενημερωτικές εκπομπές:

--Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση (2022)

- Τηλεοπτικές σειρές:

-- Οι Ιερόσυλοι (1983)

  -Βίντεο κλιπ:

--Geitonia (2022)

____________________

Το Ζ' τεύχος με ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ, βίντεο κλιπ, ερασιτεχνικά φιλμ που έχουν άμεση ή/και έμμεση σχέση με την περιοχή μας βρίσκεται εδώ. Τα σχετικά βίντεο από τις ταινίες μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα εδώ  [Τεύχος Ζ': αρχειακό υλικό (7), βίντεο κλιπ (1),  ενημερωτικές εκπομπές (1), ερασιτεχνικά φιλμ (4), ντοκιμαντέρ (1) και ταινίες μεγάλου μήκους (8) - έκδοση 7.0].

Τεύχη  ΣΤ1', με αρχεία (36), βίντεο κλιπ (1), ενημερωτικές εκπομπές (5), ντοκιμαντέρ (8),  και ΣΤ2', με ερασιτεχνικά φιλμ (7), ταινίες μεγάλου μήκους (35) και τηλεοπτικές σειρές (5),  που έχουν άμεση ή/και έμμεση σχέση με την περιοχή μας. Τα σχετικά βίντεο από τις ταινίες μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα εδώ.

Το E' τεύχος με ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ, βίντεο κλιπ, ερασιτεχνικά φιλμ που έχουν άμεση ή/και έμμεση σχέση με την περιοχή μας βρίσκεται εδώ. Τα σχετικά βίντεο από τις ταινίες μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα εδώ  [Τεύχος Ε': ντοκιμαντέρ (1), ταινίες μεγάλου μήκους (47), τηλεοπτικές σειρές (2), βίντεο κλιπ (1) και ερασιτεχνικά φιλμ (4) - έκδοση 5.0].

Το Δ' τεύχος με ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ που έχουν άμεση ή/και έμμεση σχέση με την περιοχή μας βρίσκεται εδώ. Τα σχετικά βίντεο από τις ταινίες μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα εδώ  [Τεύχος Δ': ντοκιμαντέρ (3), ταινίες μικρού μήκους (2) και ταινίες μεγάλου μήκους (18) - έκδοση 4.0].

Το Γ' τεύχος με ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ που έχουν άμεση ή/και έμμεση σχέση με την περιοχή μας βρίσκεται εδώ. Τα σχετικά βίντεο από τις ταινίες μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα εδώ  [Τεύχος Γ': ντοκιμαντέρ (3), ταινίες μικρού μήκους (2) και ταινίες μεγάλου μήκους (18) - έκδοση 3.0].

Το Β' τεύχος με ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ που έχουν άμεση ή/και έμμεση σχέση με την περιοχή μας βρίσκεται εδώ. Τα σχετικά βίντεο από τις ταινίες μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα εδώ.  [Τεύχος Β': ντοκιμαντέρ (10), ταινίες μικρού μήκους (1), ταινίες μεγάλου μήκους (41) και τηλεοπτικές σειρές (2), - έκδοση 4.9].

Το Α' τεύχος με ταινίες που έχουν άμεση ή/και έμμεση σχέση με την περιοχή μας βρίσκεται εδώ. Τα σχετικά βίντεο από τις ταινίες μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα εδώ.Το Α' τεύχος με ταινίες που έχουν άμεση ή/και έμμεση σχέση με την περιοχή μας βρίσκεται εδώ. Τα σχετικά βίντεο από τις ταινίες μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα εδώ[Τεύχος Α': ταινίες μεγάλου μήκους (81) - έκδοση 5.0]. 

____________________

* Για τους μαθητές του 56ου Γυμνασίου Αθήνας. Μπορείτε να το ζητήσετε και από τη βιβλιοθήκη του εργαστηρίου Πληροφορικής.

____________________

 

 Συντακτική και Φωτογραφική ομάδα Εργαστηρίου Πληροφορικής

-Μέλη και Συνεργάτες:

     Άγγελος, Αλεξάνδρα, Αλεξάνδρα-Αγγελίνα, Άρλοντ, Βαγγέλης, Βάλε, Δανάη, Δέσποινα,Ελισόνα, Έλλη, Ευάγγελος, Θεοδώρα, Κάρλεν, Κατερίν, Κέτσια, Κλαούντια, Κωνσταντίνος, Λάικα, Λέμπρον Τζέιμς, Μάρα, Μαρία, Μαρία-Βασιλική, Μαρία-Διαμάντω, Μάριος, Ραμίμ, Ράφαελ, Ρέι, Σάντρα, Σάρα, Σελαμάουιτ, Σόνια, Σουζάνα, Σουζάνα-Φαουστίνα, Σοφία, Σωκράτης, Χεμάλ.

-Διευκολυντές/ Συντονιστές:

             Σοφία Μαναγλιώτου, Ζωή Κανέλλη και Τάσος Kαραμπίνης.

Αριθμός επισκεπτών

4330
TodayToday1
All_DaysAll_Days4330

Copyright © 2023 56ο Γυμνάσιο Αθήνας (Αμπελόκηποι) Rights Reserved.