Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
56ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Αθήνας :) Ώρα για Σχολείο!!! 56th Junior High School of Athens :) Time 2 go 2 School!!! 56ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Αθήνας :) Ώρα για Σχολείο!!!

. 56ο Γυμνάσιο

Αμπελόκηποι Αθήνας

Εορτολόγιο

Ανάρτηση ενημερωτικής πινακίδας στην Κηφισίας 4

 

Το Σάββατο το μεσημέρι στις 20/10/2018 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την ανάρτηση ενημερωτικής πινακίδας στην πολυκατοικία της λεωφόρου Κηφισίας 4. Η εκδήλωση αυτή ήταν αποτέλεσμα της καταγραφής που έγινε στο κτήριο από το 56ο Γυμνάσιο Αθήνας και τη ΜΟΝUMENTA, με τη συνεργασία της οικογένειας Γλεντζάκη.

Συγκεκριμένα:

Από τις 11:30 μέχρι τις 12:15 του Σαββάτου ομάδες από τους παρευρισκόμενους κατέβηκαν στο καταφύγιο της πολυκατοικίας για να το επισκεφθούν.

Στη συνέχεια ξεκίνησε επίσημα η εκδήλωση όπου μίλησαν κατά σειρά:

-η κυρία Ειρήνη Γρατσία, επικεφαλής της MONUMENTA, η οποία αναφέρθηκε στα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της πολυκατοικίας και στη συνεργασία της MONUMENTA με το 56ο Γυμνάσιο Αθήνας με το οποίο πραγματοποίησαν και την καταγραφή

-ο κύριος Επαμεινώνδας Νικολόπουλος, διευθυντής του 56ου Γυμνασίου Αθήνας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο του Δημόσιου σχολείου στην κοινωνία

-ο κύριος Αναστάσιος Καραμπίνης, συντονιστής των δράσεων της συντακτικής και φωτογραφικής ομάδας του εργαστηρίου Πληροφορικής καθώς και των Περιβαλλοντικών προγραμμάτων με θέμα την περιοχή των Αμπελοκήπων, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του κτηρίου και στο δυσάρεστο γεγονός που συνέβη εκεί καθώς και

-ο κύριος Νίκος Παραδείσης, ιστοριοδίφης της περιοχής των Αμπελοκήπων Αθήνας και αυτόπτης μάρτυρας του γεγονότος, ο οποίος περιέγραψε και τη σκηνή της παράδοσης

Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους ενώ κατέβηκαν στο καταφύγιο όσοι δεν είχαν προλάβει να το επισκεφθούν. Το καταφύγιο κατέβηκε να το δει, για πρώτη φορά, και ο κύριος Νίκος Παραδείσης.

Να σημειώσουμε ότι ο κύριος Ανδρέας Γλεντζάκης, εγγονός του Ανδρέα Γλεντζάκη που είχε το καφενείο την εποχή εκείνη, μετέφερε το τραπεζάκι πάνω στο οποίο έγινε η παράδοση Αθήνας - Πειραιά στου Γερμανούς στις 27/4/1941, ειδικά για την εκδήλωση αυτή, από το εξοχικό του στο χώρο εστίασης που βρίσκεται στην είσοδο της πολυκατοικίας.

Στο 56ο Γυμνάσιο Αθήνας ασχοληθήκαμε με το κτήριο αυτό στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων και δράσεων Περιβαλλοντικών ομάδων καθώς και της Συντακτικής και Φωτογραφικής ομάδας του εργαστηρίου Πληροφορικής του σχολείου μας.

Το κτήριο-πολυκατοικία της λεωφόρου Κηφισίας 4 ξεκίνησε να κτίζεται το 1936 και διαθέτει χαρακτηριστικά των αρχών του μοντέρνου κινήματος στην αρχιτεκτονική. Στο κτήριο αυτό διακρίνουμε τις λιτές όψεις, τα μεγάλα ανοίγματα, τον κλειστό εξώστη (έρκερ), τα εξωτερικά επιχρίσματα με την τεχνική του αρτιφισιέλ - χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής που χρησιμοποιεί το οπλισμένο σκυρόδεμα. Τις πληροφορίες/ γνώσεις αυτές τις αποκτήσαμε από την πολυετή συνεργασία μας με τη MONUMENTA με την οποία πραγματοποιήσαμε και την καταγραφή του κτηρίου το 2015.

Το κτήριο, στην αρχική του φάση, περιλάμβανε το ισόγειο, στο οποίο λειτουργούσε το καφενείο «ΠΑΡΘΕΝΩΝ», τον πρώτο όροφο και υπόγειο, στο οποίο είχε διαμορφωθεί πολεμικό καταφύγιο.

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο κύριος Γλεντζάκης (όσα θυμόταν ο ίδιος αλλά και η μητέρα του), η ανέγερση του κτηρίου έγινε σε φάσεις:

  • 1936-1937 ισόγειο και καταφύγιο
  • 1937-1938 1ος όροφος
  • 1938-1939 2ος όροφος
  • 1939-1940 3ος όροφος (πίσω τμήμα)
  • 1955 3ος όροφος (μπροστινό τμήμα)

Με το κτήριο αυτό ασχοληθήκαμε, αρχικά, λόγω ενός δυσάρεστου γεγονότος. Στο ισόγειό του πραγματοποιήθηκε η παράδοση της Αθήνας και του Πειραιά στους Γερμανούς στις 27 Απριλίου 1941. Τα βιβλία του ιστοριοδίφη, κυρίου Νίκου Παραδείση, για τους Αμπελοκήπους αποτέλεσαν την αρχική πηγή ενημέρωσης για το συγκεκριμένο συμβάν. Το 2013 πραγματοποιήσαμε την πρώτη συνέντευξη με τον κύριο Ανδρέα Γλεντζάκη, εγγονό του Ανδρέα Γλεντζάκη στο καφενείο του οποίου έγινε η παράδοση Αθήνας-Πειραιά στους Γερμανούς. Σε αυτήν μάθαμε για το καταφύγιο που υπάρχει στο κτήριο ενώ εντοπίσαμε και το ζήτημα της διαφωνίας που υπήρχε, τόσο σε έντυπες όσο και σε ηλεκτρονικές πηγές, σχετικά με το όνομα του καφενείου στο οποίο έγινε η παράδοση Αθήνας - Πειραιά στους Γερμανούς. Άλλοι το ανέφεραν ως "ΠΑΡΘΕΝΩΝ" και άλλοι ως "ΛΟΥΞ". Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι για ένα διάστημα το καφενείο λειτούργησε με άλλους ιδιοκτήτες που το ονόμασαν "ΛΟΥΞ". Η συνεισφορά των ομάδων μας είναι:

-η καταγραφή του καταφυγίου της πολυκατοικίας καθώς και

-η τεκμηρίωση σχετικά με την ονομασία του καφενείου. Μετά από αναζήτηση σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο βρήκαμε την εφημερίδα «Ελεύθερον Βήμα», 28/04/1941, Αρ. 6762 η οποία έχει φωτογραφία του καφενείου, την επόμενη ημέρα της συνθηκολόγησης, και το ονομάζει "ΠΑΡΘΕΝΩΝ".

Φωτογραφία από την εφημερίδα:

 ParthenonKhfisias4 v1

Φωτογραφίες από την εκδήλωση: 

DSC_0016
gratsia
karampinis
khf1cam--14
Khf2cam--12
Khf2cam--19
Khf2cam--29
Khf2cam--30
Khf2cam--32
Khf2cam--33
Khf2cam--37
Khf2cam--5
Khf3--11
Khf3--12
Khf3--6
Khf3--7
nikolopoulos
paradeisis
01/18 
start stop bwd fwd

 

Περισσότερες πληροφορίες για το κτήριο και το γεγονός της παράδοσης Αθήνας - Πειραιά στους Γερμανούς μπορεί να δείτε στη σελίδα του σχολείο μας εδώ.

Συνοπτικά το χρονολόγιο της συγκεκριμένης δράσης μας βρίσκεται εδώ.

Αριθμός επισκεπτών

4718
TodayToday1
All_DaysAll_Days4718

Copyright © 2024 56ο Γυμνάσιο Αθήνας (Αμπελόκηποι) Rights Reserved.